Odporúčania idú dobrým smerom -
ale nevnímajú pasce. Príklady ? Dusičňany v nekvalitnej zelenine. Alebo nadmerné fluoridy v zelenine umelo zalievanej kropením a nie pri koreni. Iným aspektom sú šťaveľany (oxaláty) v surovej zelenine a ovocí. Nejde vôbec o vitamíny. Ryby ? Spotreba čerstvých rýb v prepočte na obyvateľa u nás je štatisticky bezvýznamná. Zákon je jasný: za ulovenie čerstvej ryby až 2 roky v base. Dve ryby ? Hrozí trest ako za homicídu. Múka ? Tam sa prevádza chlorinácie lacnej múky aby získala funkčnosť a cenu dobrej... Jód ? Ten pridávaný do kuchynskej soli vníma organizmus ako konečný produkt metabolizmu organického jódu a teda ako exkrement použiteľný iba v krajnom prípade. Nakoniec, jód v soli kompromituje 84 x viac pridávaných fluoridov na molárnom základe. V súhrne, biochémiu zdravej výživy kompromitujú známe a ignorované faktory. Ak ich vezmeme do úvahy, človek by povedal, že naši odborníci na výživu žartujú.