V srdci hrá úlohu fosfolipid so sugestívnym pomenovaním - kardiolipín (KL). Ten predstavuje okolo 10 % všetkých fosfolipidov v bunečných membránach srdca. KL najviac trpí následkom porúch štítnej žľazy. A tu sa vynára jeden moderný faktor narúšajúci funkciu fosfolipidov - fluoridy (F-). Tie sú pridávané do kuchynskej soli, zubných pást... a tiež ich výskyt významne narastá v zelenine umelo polievanej kropením inou vodou než dažďovou. Téma je obsiahla. Jeden aspekt je dyskvalifikácia jódu. Iný aspekt je dyskvalifikácia vápnika, ktorý je o.i. nevyhnutný pre enzymatickú výmenu mastných kyselín vo fosfolipidoch. Inak, najlacnejší zdroj lecitínu (ako obchodnej zmesi fosfolipidov) je sója. Kilo sójového lecitínu stojí vo veľkom asi jedno EUR a jeho frakcia rozpustná v alkohole a bohatá na fosfatidylcholín (t.j. chemicky lecithín) asi 10 x viac. Je zbytočné jesť hoc aj kilá lecitínu denne, ak je v kuchynskej soli okolo 85 x viac fluoridov než jódu na molárnom základe a ak