Novinári nie sú schopní ani uvariť si sami čaj.
Podľa:vlákien iba prvá úroveň času |
najnovšie po najstaršie najstaršie po najnovšie |
Pekný článok - iba mi potvrdil, že 100 ľudí -100 chutí; p. Čejka píše: „...prelúhovaný čaj by som nepil, ale najmä preto, že chuťový zážitok je z neho mizerný“. Nuž keď ono práve tá trpká chuť je úžasná (u kvalitných čajov samozrejme) Je to asi ako s olivami - zelené sú pre mnohých cool, čierne nič moc, ale každému podľa chuti.
Pil som čaj Akbar - čierny z Kaukazu - a niečo tak úžasné som odvtedy nenašiel.
Skôr by som ocenil článok o tom, prečo v obchodoch sú plné regály ochuteného hnusu, ktorému hovoria čaj, s krikľavými obalmi, navoňavkovaným obsahom, a poriadny čaj (obyčajný - proste len čaj) už pomaly ani nezoženiete.
tak len na porovnanie doby luhovania podla clanku a v realite na Taiwane - v cajovom dome
v cajovom domesa luhuju zeleny caj dovtedy, pokial piusta farbu, dolieva sa len voda a ak prestane pustat farbu, tak sa do 2 litrovej nadoby doplni alen cajove listy - povedane inak, cas nie je obmedzeny
Pri príprave oolongov v konvičke (obvykle 0,4 až 0,5l) použijeme cca 10 gramov čaju, ktorý zalejeme vodou nižšej teploty pri menej oxidovaných, vyššej pri viac oxidovaných čajov) a necháme lúhovať okolo 2 minút. Druhý nálev lúhujeme medzi 2 až 3 minútami, tretí nálev opäť o niečo dlhšie – podľa chuti. Čiže ten čaj nestojí v jednej vode, ale sa znova prelieva.
Odporúčame