Začiatok globálneho otepľovania, kam až siaha?
No to je pravda, len nutne to nemusí zrovna znamenať, že sa ochladilo niekde, kde sa prestal pestovať vinič. Sám som čítal aj niečo o viniciach na Šariši, pričom dnes tu žiadne vinice nemáme...
Uvediem Vám príklad. Začiatkom 20. stor. sa olivy začali masívne pestovať hlavne v severnej Afrike, kvôli lacnej pracovnej sile mnohé firmy preniesli z južnej Európy farmy do severnej Afriky. Naše vnúčata a pravnúčatá, ak by nemali teplomery, by z toho logicky mohli vyvodiť, že tým že sa olivy niekedy pestovali v Taliansku a zrazu je ich mnoho v severnej Afrike, že sa muselo ochladiť, lebo niekedy sa predsa pestovali viac na severe. Pravdou ale je, že v skutočnosti sa otepľovalo, a olivy sa začali viac pestovať v severnej Afrike z čisto ekonomických dôvodov, kvôli ekonomike a lacnej pracovnej sile. Takže ukazovateľ pestovania plodín, nemusí odzrkadľovať nutne klímu aj keď v prípade viniča to mnohí autori a paleoklimatológovia používajú a do značnej miery to je pomoc.