Prečo sa netreba vo vyššom veku vyhýbať mlieku? Fakty hovoria jasnou rečou!
To, čo sa nenapísalo v článku, je toho dosť. Napr. Pokiaľ niekto neznáša laktózu, môže piť fermentované mliečne produkty, kde laktóza sa spotrebovala na kvasenie - jogurty, kefír, cmar…
Samotné mlieko má len 3,5 gr bielkovín na 100gr. Ale vo všeobecnosti je to dobrý zdroj bielkovín - hlavne syry - napr. Olomoucké syrečky je vynikajúca bielkovinová, ZDRAVÁ, bomba. Takmer 30% bielkovín, 0% tuku a cukru. A za lacný peniaz relatívne. Tomu sa z tohto hľadiska vyrovná lenže kreveta. Ale tá pre našich finančne slabých dôchodcov nie je. Podobne výživové hodnotné je tvrdý syr - Parmezán, Vršatec či Grana Padano. A tukov v mlieku sa netreba obávať. Je ich omnoho menej ako v inej strave (4,5% +/-) a majú relatívne dobré zloženie. Preto Číňania pred cca 4 rokmi po 2 klinických štúdiách vykúpili maslo a v EÚ išla jeho cena hore.
Je toho omnoho viac, čo by si zaslúžilo tu napísať, ale v celku je to výborná potravina. Lepšia ako “drbnuté” rastlinné podivné náhrady mlieka. Tie okolo mlieka ani nešli