Za socializmu síce boli prísne hygienické normy a receptúry v potravinárskom priemysle priam vzorové,lenže kardinálny problém socializmu a komunizmu bol v tom,že sa ako mnohé iné normy,zákony a predpisy nedodržiavali.Keby si vtedy prišiel do bežného,povedzme priemerného mäsospracujúceho podniku,asi by si sa povracal - špina,neporiadok,potkany,šváby,myši.Obrovská miera rozkrádania spôsobovala,že tie prísne normy ani nemohli byť dodržiavané a tak sa do údenín mlelo všetko možné,vrátane tých potkanov.Salámy sa expedovali nevysušené (kvôli váhe),takže si si kúpil napr. Nitran (akože luxusná saláma - mala u nás suplova´t originál uherák) a nedal sa krájať,pretože bol v konzistencii paśtiky... Žiadne zlaté časy za komunizmu neboli,JRD,aby splnili plán predpísaný "stranou",hnojili,používali herbicídy,pesticídy a iné chemické svinstvo v takých množstvách,že dochádzalo doslova ku genocíde drobného zvieractva,ako napr. baźantov,zajacov,...spodné vody boli otrávené,pôda detto.