S poslednou vetou chcem-nechcem musím súhlasiť ;))
Tam-tamy mi práve oznámili, že železnice v rámci šetrenia vydali vyhlášku pre zamestnancov, podľa ktorej každý zamestnanec si má náustok k testeru na alkohol odložiť a uchovať. Samozrejme, je povinný mať ho v práci stále pri sebe. Nie je to milé? :)
Píšeš od veci. Ja hovorím o bežných výrobkoch, ktoré tam majú v obchode. Ani nemajú oveľa kratšiu záručnú dobu. A to maslo zo šľahačky sme "vymútili" nechtiac z pollitrového tetrapackového balenia trvanlivého. Tak mi nehovor, že fantazírujem. Ja nie som svetobežník a neviem, ako to v ktorej krajine chutí, ale v Chorvátsku som skúsila a naozaj to bolo chuťovo úplne iné. Nebola som sama. Hoci sme tam boli viacerí, všetci mojej generácie sme sa zhodli v tom, že je to chuťovo ako kedysi u nás. Ešte aj slanina tam je naozajstná slanina. Teraz nemyslím ten ich slávny "pršut". Myslím na klasickú údenú slaninu, ktorú dostaneš vo vákuovom balení v obchode. Jemne vyúdená, mierne vysušená, ako keby mi tri mesiace visela na povale. Na každom takomto výrobku majú uvedené, koľko váži a z akej hmotnosti čerstvého mäsa to bolo vyrobené. U nás otvoríš balenie slaniny a vytečie ti z neho voda...
V chorvátsku majú maslo, ktoré má rovnakú chuť, ako malo maslo kedysi u nás. Ba aj kefír tam má chuť "kyslého mlieka", len je hustý. O kyslej smotane a tvarohu ani nehovorím. Neviem, čím to je, ale tá chuť mliečnych výrobkov je tam taká skutočná, pripomína mi detstvo.
Inak pikoška: Bolo teplo, my sme sa snažili vyšľahať pol litra šľahačky na ozdobu na narodeninovú tortu. Samozrejme, snažili sme sa veľmi, prešľahali sme ju a hádajte, čo z nej vzniklo? Krásna hruda skutočného masla. Skúste to maslo vyšľahať z našej šľahačky...
Pracoval by v kuse? Na všetkom by ste sa dohodli? Tak to sa daj dohromady s ľuďmi, s ktorými sa podelíš o riziká aj zisky a založte spoločnosť, v ktorej budete rovnoprávni rovnakým dielom. Ak takých ľudí nemáš, zamestnaj človeka, ktorý pre teba bude pracovať za odmenu, ktorá sa volá mzda a za podmienok, ktoré neodporujú Zákonníku práce.
Tvrdíš, že treba vytvoriť pracovné miesta? Tak prečo chceš človeka, ktorý by robil nepretržite podľa tvojej vôle? Prečo nezamestnáš troch a nerozdelíš im prácu? :)
yo...Mrkni na to, aké príplatky musia v uvedených krajinách zamestnávatelia platiť zamestnancom za víkendy a sviatky. Ver mi, že pre mňa práca cez víkendy, sviatky a nočné nie je tabu. Ale musí to stáť za to. Lebo je rozdiel robiť víkend či sviatok za slušnú, hoci aj priemernú mzdu plus príplatky a je rozdiel robiť ju za mzdu minimálnu, prípadne len o čosi málo vyššiu.
Normálne si ma zaskočila. Ani autori článku možno neverili, že niekomu bude chýbať otázka :))
By ma zaujímalo, či máš aj nejaké pozitívum v zozname.
Vadí mi tisíce vecí. Ale patria k životu. Vždy všetko závisí od uhla pohľadu.
K tomu trápeniu - čo to je? Kto ho spôsobuje a čím? Chorý, zomierajúci človek - to je koho trápenie? Jeho alebo tých, čo ho milujú? Nechcem zjednodušovať, ale premýšľanie o tom, aký je môj zmysel života a či som ho dostatočne naplnila, to prirodzene patrí len mne a je mojou intímnou záležitosťou. Nič to nemení na fakte, že po raji netúžim. Mám okolo seba ľudí, s ktorými som šťastná teraz.
Keby si vedel, čo bude o 20 rokov, tak tento článok možno nenapíšeš ;)
Takže dnes: 800 - cca108 odvody - cca 75 daň = 617
Po novom 800+ koľko bude hrubá mzda? Odvody budú 28%. T. j. hrubá mzda bude 1111€?
Alebo bude superhrubá mzda dnešná hrubá plus dnešné odvody zamestnávateľa?
Čítaj článok. Myslela som z tej múky, ktorú chceme vyviezť.
My vyvezieme múku a dovážame cestoviny. Vyvážame mlieko a dovážame syry a jogurty. A Slovač nemá čo robiť.
Chodím kupovať chlieb i pečivo. Väčšinou večer z práce. Vieš ktorý chlieb býva v podvečerných hodinách v najvyššom zastúpení v reťazcoch ? Maďarský.
Nerozumiem. Tí ľudia nevedeli, čo majú robiť? Alebo nemali čo robiť? Alebo nerobili to, čo mali robiť? To podľa čoho si si vyberal? Aké zmluvy si s nimi podpísal? Alebo nie ty si si vyberal? Uvedomuješ si, že ak pre teba niekto nerobí naplno, tak to nie je jeho neschopnosť, ale tvoja?
O tom, akých máme na Slovensku podnikateľov, mi nemusíš písať. Aký-taký prehľad mám. Nie všetci sú živnostníci, čo žijú z ruky do huby. S tým, dúfam, súhlasíš.
Mimochodom, nikde nespomínam nepoctivcov. Prečo si myslíš, že len nepoctivý sa má dobre?
No dobre. Ale kde sú tie tri a tri farmy? Prečo ich nemáme? Prečo nezamestnáme ľudí chovom a nemuseli by sme dovážať? Prečo nevyrobíme niečo z tej múky?
Nebuď extrémista. Zober si takého podnikateľa, na ktorého robí hromada ľudí. Tiež by sa nemal ako prasa v žite, keby na neho nemal kto robiť. Jedni robia, druhí dávajú prácu. Vzájomne sa potrebujú. To, ako to vidíš ty, je chorý názor.
No a v tom je pes zakopaný. Prečo ťa niekto nemá rád? Nepoznáme sa navzájom. Ľudia hodnotia tvoje názory, nie to, ako vyzeráš. Nedá sa nič robiť, sme ľudia a máme sklony škatuľkovať. Rozumní ľudia dokážu akceptovať iný názor. Nemusia sa s ním stotožniť, ale ani nemusia človeka s iným názorom nenávidieť. Je tu zopár diskutérov, s ktorými väčšinou súhlasím, ale napriek tomu s nimi v niečom polemizujem a naopak, ľudia, s ktorými väčšinou nesúhlasím, niekedy napíšu tak trefne, že tú plusku odo mňa majú. Skús sa zmieriť s tým, že tu sa hodnotením prejavujú aj sympatie, aj nesympatie.
Úplne teoreticky: Keby sme sa preniesli v čase do čias, keď naše hrady a zámky boli obývané, asi by sme tiež nemali najlepší pocit. Cesty len ako vyjazdené koľaje v prachu či blate, na hradoch a zámkoch okolo kuchýň špina a smrad, pobehujúce prasce, nočníky s ľudskými exkrementami sa vylievali von oknom, zdochnuté zvieratá sa ani nezakopávali do zeme... Ale fakt je, že dnes to nevidíme. Vidíme len stavby a zručnosť vtedajších rúk. Verte mi, aj dnes tvoríme hodnoty, ktoré si budú ďalšie generácie vážiť :)
Odporúčame