Ako sa vyznať v zdravom stravovaní? Sledujte množstvo tukov v potrave
Ešte k tým kyslíkovým radikálom a antioxidantom: "Takzvaný oxidačný stres nastáva vtedy, keď produkcia škodlivých molekúl (voľných radikálov) prekročí neutralizačné schopnosti obranného systému – antioxidantov. Voľné radikály majú veľkú reaktívnu schopnosť, krátkotrvajúce, nestabilné ióny, ktoré potrebujú iný ión, aby sa odňatím jeho nadbytočného elektrónu mohli stabilizovať" Medzi tie najznámejšie antioxidanty patrí vitamín A, E, C, flavonoidy, koenzým Q10, selén, zinok, ale aj zelený čaj a mnoho ďalších, ktoré nájdeme v rastlinách či bylinkách. Keďže antioxidanty chránia bunky pred voľnými radikálmi, spomaľujú aj proces starnutia. Nachádzajú sa našťastie v zelenine a ovocí napr. aj v cruciferous vegetables (brokolica, ružičkový kel, karfiol, kapusta). Horymír skutočne pri oxidačnom strese stúpajú hladiny HSP60, ICAM, VCAM, endotelín...toto všetko sme stanovovali (AAS, HPLC-MS, GC-MS) čiže vidíte, že nemusím toto googliť. V diskusii som chcel poučiť bežných čitateľov.