Tí skôr narodení si pamätajú na plechové obaly na konzervy, ktorých spoj, tzv. falcovaný spoj, bol z vonku zalievaný cínovo-olovennou spájkou, z ktorej drobné guličky sa dostávali do vnútra plechovky a po naplnení plechovky sa rozšírili po náplni a ľudia ich s náplňou "veselo" konzumovali...v jednom období bol z toho dosť veľký československý prieser, keď hygienici zistili nadmerné množstvo olova v konzervovaných potravinách...
...hľadali sa príčiny a zistilo sa, že to bolo zo zbytkov spájky v obale, z olovom kontaminovaného mäsa a olovom kontaminovaného ovocia či zeleniny, z časti olovom kontaminovaného cukru z olovom kontaminovanej cukrovej repy a z časti niektorých "kvalitných" ochranných lakov dobrých pre obyvateľov východného bloku, ktoré nechránili náplne pred pocínovaným plechom...tento problém sa riešil ca 5 rokov, od roku 1987 nastala zmena k lepšiemu, no dovtedy sme sa "pchali" olovom a cínom...