Odkedy su gastany ovocie?
Inac, co by ste chceli vediet? Kolega robil tomuto oleju termostability. Ale podrobnosti sa nedaju zverejnit. Jedine ak, tak osobne.
Cim menej nasobnych vazieb, tym je olej vhodnejsi na tepelnu upravu. Teda repkovy z olejov, z tukov mast.
Mily stur, problem je ten, ze hydrogenovane oleje vzdy obsahuju kyselinu elaidovu, teda (E)-9-oktadecenovu. Jedno je fakt. Cim viac sa toci RaNi, teda katalyzator, tym vyssi obsah elaidovej produkt obsahuje. S tym sa neda nic robit. Kedze vsak stuzene pokrmove tuky obsahuju prakticky vylucne nasytene mastne kyseliny, su vhodne ako medium na tepelne opracovanie potravinovych matric. Problemom je vsak vzdy vyssi, ci nizsi obsah kyseliny elaidovej. Preto na tepelnu upravu je najvhodnejsia bravcova mast, pochopitelne ze nie pre vsetky potravinove matrice. Oleje su vzdy problemove medium v dosledku polymerizacie, ci uz nasobnych vazieb, alebo polymerizacia ide na estolidy. Dalsim problemom je tiez tvorba hydroperoxidov a ich rozklad. Staci?
Nepotrebujem kopirovat z netu. A vidim, ze je zbytocne sa vobec s vami bavit. Zacinam totiz verit, ze zrejme ste lekar. Vase reakcie tomu nasvedcuju. Ved ktoze je uz mudrejsi, ako lekari, vsak?
Nemam rad termin odbornik. To nechavam diletantom, co sa montuju do polohy odbornikov. Kde ste popisali nezmysly? Hned v zaciatku, ked pisete o polyenovych (E) kyselinach. Pre vasu informaciu, priestorova orientacia nasobnych vazieb v nativnych olefinickych kyselinach je (Z), teda cis. (E) kyseliny su jasnym produktom presmyku pri hydrogenacii olejov. Ak sa identifikuje v akomkolvek tuku kyselina 9-(E)- oktadecenova, ide jasne o nenativny tuk. V masle boli identifikovane, je to rarita, dve (E)-kyseliny. Su to kyselina 11-(E)-oktadecenova, teda vakcenova a kyselina 9-(Z),11-(E)-oktadekadienova, kyselina rumenova. Ich fyziologicka efektivita nie je zatial zdovodnena, ale ide o latky s kancerostatickym ucinkom, v pripade kyseliny vakcenovej o latku redukujucu lipidy v sere. Je dost mozne, ze ide o podobny efekt ako v pripade fytosterolov. Co este racite chciet vediet?
Clovece o com sa mam s vami bavit. Ved vy nemate ani najzakladnejsie vedomosti z biochemie, organiky, fyzikaly a anorganiky. O com chcete diskutovat? Ved vy ste si len po uvodnom prispevku, ktory je skutocne nehoraznym nezmyslom, ste si mrkli nejake udaje z wiki, ktorym nerozumiete. Mimochodom, klasickym prekurzorom prostaglandinov je Meadow´s acid, a polynenasytene kyseliny su najma sučastou membran. Tak uz netrieskajte a chodte do skoly.
Clovece, tak vy ma racite poucat. No zaujimave. Len tak mimochodom, tie nezmysly si nechajte pre seba, mna poucat skutocne nemusite. Mam za sebou nejaku tu monografiu a publikacie tykajuce sa chemie potravin.
To sa vam prisnilo? Clovece, taku blbost, ako ste vyplodili, som uz davno necital.
Bud sa zblaznil Kolek, alebo autorka tohoto clanku. Kyselina vakcenova a rumenova su nativne E-kyseliny v nasle a nie v bravcovej masti. Navyse, neviem o tom, ze by bravcova mast mala, ani z mangalice nie, obdobne zlozenie ako olivovy olej. No a popis hydrogenacie asi privedie organickych technologov do blazinca, ak toto budu citat.
Vidim, ze chrapunske vymeny nazorov v predchadzajucom clanku sa minuli ucelom. Na tomto priklade je vidiet, aki "superodbornici" sa zucastnuju roznych debat.
Mimochodom, tacky, stale ste mi neodpovedali na otazku, kolko CC publikacii a SCI citacii, ako ten "hostujuci vedec", mate.
Tacky, pre vasu informaciu, mozem povedat, ze neviem co je zavist. A co sa tyka tej stranickej knizky, vidim, ze mate bohate skusenosti. Predpokladam, ze ak nie aj vy, tak vasi pribuzni urcite boli papalasikmi v niektorej vyberovej orgnizacii. Vase vystupenia tomu nasvedcuju.
Tacky, ak je tu niekto na polutovanie, ste to prave vy.
Abraxas, mne je jasne, ze nehorazne trepe. Mam za sebou viac nez patdesiatrocnu karieru, ci uz ako vedecko-vyskumny, alebo vedecko-pedagogicky pracovnik, navyse som robil vo vyrobe, zavadzal som nove vyroby, nie na Slovensku, okrem toho mam za sebou cez dvadsat CC publikacii, ktore som robil najma kvoli studentom. Okrem toho, mam okolo tridsat publikovanych prac preberanych CA, citacie ani nepocitam. Vychoval som niekolko desiatok absolventov a tiez zopar doktorandov. Okrem toho, mam okolo patnast realizovanych vystupov, pricom posledny ide do realizacie v tomto obdobi. Rad by som vedel, co maju tacky za sebou, okrem vypisovania bludov v roznych diskusiach.
Tacky a co vam mam zavidiet? Tu vyssiu zametacsku? Pretoze to, co ste tu popisali je zjavny nezmysel. No ale, kedze tvrdite, ze ste technik, pozdgradual je podmieneny publikovanymi pracami vsade vo svete. U nas je to menej, na Zapade viac. Kolko ste teda vyplodili CC publikacii a kolko je na nich SCI citacii?
Tackz, vcera som sa docital, citujem:
- Postgraduál v Nemecku s vyznamenaním 1992/93
- Študijné pobyty v Rakúsku a Nemecku - v Nemecku ako hosťujúci vedec...
No taky nezmysel ste este neuverejnili. Postgradual, konciaci doktoratom nie je mozne absolvovat za dva roky nikde. A navyse s vyznamenanim. Tie vyznamenania vam nejako pomutili rozum. Vy budete mat skutocne skonceny, nanajvys, ten upratovacsky kurz. Inac by ste nemohli pisat taketo nezmysly.
Tacky, 14.07, vymyslajte si aspon tak, aby to budilo zdanie reality. Nikto nie je schopny spravit postgadual v Nemecku za dva roky. Vy mate zrejme skutocne len ten zametacsky kurz. Vy "hostujuci vedec"!!!
Odporúčame