Teda uz som cital vselico, ale toto ma teda silu. Z coho autorka cerpala informacie? Ved to je ako zvatlanie trojrocneho dietata.
Teda uz som cital vselico, ale toto ma teda silu. Z coho autorka cerpala informacie? Ved to je ako zvatlanie trojrocneho dietata.
Stano, nemate pravdu. Skrobove hydrolyzaty su produkty enzymoveho opracovania. Zalezi na tom, aky, resp. ake enzymy sa na hydrolyzu pouziju. Tieto produkty su bezne celosvetovo pouzivane namiesto sacharozy, najma fruktozo-glukozove, ci glukozo-fruktozove sirupy. Tieto produkty nemaju ziadne vedlajsie ucinky. A pouzivane su najma vdaka ich senzorickemu profilu. A co sa tyka ceny, ta je v podstate zrovnatelna s cenou sacharozy, teda nejde o nejaku cenovu nahradu. Kupoval som ich v znacnych objemoch, takze viem, co pisem.
Ferino, ak ste si neracili vsimnut, pisal som o zlozeni komplexu prchavych latok. Ze pri tepelnom opracovani brokolice vznika toluen, to nie je nic cudne prekurzorom je fenylalanin. Jednoznacne ide o jeho degradaciu, produkt je potom toluen. Neviem co by ste povedali na fakt, ze dominantnymi zlozkami chutovo-aromatickych komplexov ovocia su take uhlovodiky ako etylbenzen alebo xyleny. Dokazane, podciarknute!
Jana, nechajte ho nech si zvatle. Ten nas clanok urcite nebol v ACS, aj ked viem kto bol autorom, ale v periodiku preberanom CC, preto som uviedol portal web of science. Co sa tyka tych jeho poznamok plati, co som uviedol predtym. Nemam zaujem s nim komunikovat o comkolvek. A na zaver, kedze som bol expertom EFSA, viem velmi dobre co sa zverejni a co nie. V pripade ci uz pesticidovych rezidui, alebo nedegradovanych pesticidov su vsetky medzinarodne organy zaoberajuce sa potravinovou bezpecnostou nekompromisne.
Jasamaty, existuje vcelku jednoduchy, hoci nie vzdy signifikantny, sposob urcenia doby skladovania ovocnych potravinovych matric. Je to enzymove hnednutie. Kazda rastlinna potravinova matrica obsahuje polyfenol oxidazy. Zoberte si zemiak cerstvo vykopany a rozrezte ho. Rez vam rychlo zacne hnednut, co je sposobene produkciou eu melaninovych farbiv. Ta ista krumpla, z toho isteho korena, vam moze na reze tiez hnednut, ale rez sa vyfarbuje znacne pomalsie a s nizsou farebnou intenzitou. Ale ta ista krumpla po dvoch rokoch sa uz zvycajne nefarbi.
Viete carlos, uni nie je autorizovana institucia, preto aj mozeme ziskane vysledky publikovat. Pochopitelne sme najma pripad s maslom postupili dalej. Maslo bolo stiahnute z predaja. Co sa tyka ovocia a zeleniny, s tym nic nenarobime. ale ananas od predmetneho dovozcu sa tiez nedovaza. Jablka su problemom. Tu by bolo treba robit analytiku priebezne, na co nemame prachy. Jedna analyza, aj medzi bratmi, vyjde tak na par tisic euro.
pretoze u nich klesla vyrazne dojivost. Tento isty problem je aj pri rybach a rybich produktoch. Svojho casu bolona trhu v SR maslo, ktore udivovalo svojou nizkou cenou. Ked sme maslo analyzovali, identifikovali sme kyselinu elaidovu v objeme ca 1 %, co je tzpicke pre stuzene oleje. A tak je mozne pokracovat aj dalej. Pochopitelne, ze nie vsetko co je na trhu v SR je menejhodnotne. Problemom je potom vsak cena. Je zaujimave, ze kvalitne potraviny v zapadnych statoch su cenovo nizsie, aj pri podstatne vyssich prijmoch, ako je tomu u nas. Zaver si urobte sami.
No pobavili sme sa, teraz vas mierne poinformujem o kvalite potravin v SR. Robili sme analyzu prchavych zloziek ovocia a zeleniny. Niektore vysledky boli prekvapujuce. Napriklad, ked sa robili jablka, zistili sme, ze v danom obdobi boli na trhu jablka skladovane minimalne dva az tri roky. Existuje totiz priama umera medzi obsahom prchavych latok a skladovanim ovocia. Dalsim prekvapenim bol ananas, ktory obsahoval pesticidy ako Triadimenol a Carbaril v pozehnanych objemoch. Vysledky boli publikovane. Ak mate pristup ma web of science, mozete si to najst. Mnohi "odbornici" doporucuju ako vynikajucu potravinovu matricu brokolicu. Tu by som bol opatrny. Dominantna zlozka brokolice, tepelne opracovanej, je toluen. Je to zarazajuce, ale je to tak. To iste sa tyka aj masa. CSN ako vysekove hovadzie uvadzala maso z ca styristo kilogramovych, krmenych mladych byckov. Na trhu v SR je dovozove hovadzie, ktore z najvacsou pravdepodobnostou je z prestarlych krav, ktore uz nema vyznam dalej chovat,
Ale, ale. Raketomety boli typickou frontovou zbranou. Pokial sa bojovalo v poli, tak boli raketomety pouzite najma na likvidaciu delostrelectva, pochopitelne aj zivej sily. Ked sa vsak zacalo bojovat v mestach, tak samozrejme boli raketomety pouzite aj tam. Ale v podstate slo o likvidaciu odporu jednotiek nepriatela.
Vy ma nahnevat ani urazit pejsvidek nemozete. Z jednoducheho dovodu. Nie ste mi roven ani vekom, ani skusenostami, ani vedomostami. Teraz si mozete do mna vrtat ako sa vam chce. Nemienim s vami stracat ani pismeno.
Nie bola to skutocne normalna macka. Ona je hrozne pritulna, druha je viac individualista a kocur je kocur. Ten sa nemazne.
Anti, skor to bol vplyv macky, ktora mi skocila na kolena a pocas pisania som sa jej musel venovat.
Tomu, ze islo o odskusanie jadrovej zbrane, nasvedcuje pouzitie dvoch typov stiepneho materialu v bombach. Ved ako vystraha by bohato stacilo pouzit prvu bombu a vysvetlit Japoncom, ze v talone su dalsie, ktore budu pouzite v pripade, ze Japonsko nebude kapitulovat. Teda jasne islo v oboch pripadoch pouzitia jadrovej zbrane o akt statneho terorizmu.
Synku, natan, predstavte si, ze mam kopec studakov, ktori su so mnou navysost spokojni. No ale toto sa adolescentovi vysvetlovat neda.
Deanne, pan s id matusik sa sakramentsky myli. Ako aditiva je mozne pouzit vylucne latky oznacene E-kodom. Je zaujimave, ze aloxan sa este v sestdesiatych rokoch pouzival v kozmetickych emulziach ako latka zvlacnujica plet. Potom sa ako v USA, tak aj v Europe preslo na kodovanie latok pre potravinz a kozmetiku sprevadzane hlbkovymi analyzami. Zistilo sa, ze aloxan je latka zdraviu skodliva a jeho pouzivanie sa zastavilo.
Dusinka, ospravedlnujem sa. Kazdemu moze nieco uletiet. No ale v pripade, ze by sladili fruktozou, tak ten sirup by bol prakticky, pre bezneho spotrebitela nezaplatitelny.
No co? Pozreli ste si net? Len tak mimochodom, ide o skrobove hydrolyzaty, ktorych je cela paleta v zavislosti od pouzitych enzymov. Doporucyjem vam navstivit ani nie Amylum, pretoze tam by ste posobili ako humorista, ale skocte do Brenntagu, co je minoritny predajca skrobovych hydrolyzatov. A ak ma vyrobca uvedene na stranke to, co pisete, tak by sa mohli dievcata a chlapci poucit. Ale dost mozno, ze ta stranka je urcena pre take individua ako ste vy, co nicomu nerozumeju.
Odpoviem naraz na otazky. Ako sladidlo, nahrada za sacharozu, sa uplne bezne pouzivaju skrobove hydrolyzaty. Nazor, ze su vyrabane z kukurice je, mierne povedane, mylny. Pani Nagyova, ak sa povazuje za skutocnu novinarku, si mohla zavolat do Bolerazu, kde by ju poskolili. Obdobne, rad by som vedel, co povazuje autorka za "ovocny cukor". Pod tymto terminom sa zvycajne rozumie glukoza. Vie si autorka predstavit, kolko by stalo nealko sladene glukozou? Atd.
Odporúčame