Boli niekedy v minulosti oslovení odborári a zamestnávatielia pri návhru programového vyhlásenia vlády? V tomto Smeru fandím a prestávam ľutovať že nezostavujú vládu s KDH.
Boli niekedy v minulosti oslovení odborári a zamestnávatielia pri návhru programového vyhlásenia vlády? V tomto Smeru fandím a prestávam ľutovať že nezostavujú vládu s KDH.
Mne táto štatistika príde uletená. Jednak súhlasím s názorom, že v BA ako hlavnom meste sú centrály podnikov, zahraničných pobočiek, úrady atď atď... Na druhej strane priemerný zárobok je tam (dúfam že si dobre pamatám poslenú štatistiku) niečo cez 1000€ pri vyšších nákladoch hlavne na bývanie, takže neviem. V rámci SR určite podstatne vyššia úroveň ale porovnávať s Viedňou? to je smiešne.
Ja si myslím, že ešte nie je neskoro. Poľnovýroba sa dá oživiť a je to rozumná investícia aj do budúcna.
No čo nám dala Amerika. Nuž zemiaky, kukuricu...heh :-)) Ale teraz trošku vážne. Ono tie 50 roky bola predsa iná doba než je dnes. Kedysi si ľudia takmer všetko dopestovali a dochovali sami a nepotrebovali hypermarkety, dokonca ešte aj moji rodičia mali kus poľa, kde si pestovali zeleninu a zemiaky ( samozrejme záhrade sa venovalo po príchode z roboty) , pri dome boli ovocné stromy kde rástli jablká, hrušky, slivky,...chovala sa hydina. Dnes je to ale predsa už iné a bez pomoci štátu tu budeme onedlho dovážať 90% potravín.
Bohužial v tomto EU vzdy bude podporovať silných. Ale máme jednu výhodu ktorou môžeme kompenzovať dotácie a to je niekoľkonásobne nižšia pracovná sila. Čo takto dotovať nákup poľnohospodárskych strojov cez výhodné pôžičky pre poľnohospodárov? čo takto im zvýhodniť formou daňovej úľavy cenu vstupov napr. nafty a samozrejme cez napr. cez satelitný dohľad kontrolovať spotrebu a využitie stroja. ( aby nafta nekončila v osobných automobiloch)
Rozmýšľal som nad touto možnosťou. V momente ako by sme to spravili tak by tu boli neviem aké výhažné listy z EU , súdy a granadír marše.
Spomínam si na to, ako sme sa raz keď sme sa vracali zo služobky zastavili u jedného ujčoka na dolniakoch ( maďar ako repa) že kúpime zeleninu. Chlapík ( asi 70r) mi šiel priamo odtrhnúť zo záhrady, kde okrem pestovania paradajok, paprík uhoriek (na cca 1ha) choval hydinu. Bohužiaľ bol jedniný v dedine a robil to už iba ako koníček a spomínal na časy keď ešte neboli hypermarkety ako celá dedina žila z pestovania zeleniny. Chuť tej zeleniny sa nedala porovanť s hypermakretovou aj keď bola o niečo drahšia. Keď prechádzam juhom a vidím aká čierna zem tam je a vidím schátrané PD , často bez strechy a ľudí postávajúcich pred potravinami s fľašou piva alebo ovocného vínka, je mi do plaču. Osožnejší by určite boli, keby prekopali 5 x 5 m zeme a niečo zasadili.
Samozrejme + DPH Čiže kauf. nakupuje za 0,375. ( zabudol som že predáva s DPH) Prečo predávať drahšie?. Náklady na predajňu, mzdy predavačiek napr. Ale to bol len spomenutý príklad, že takto by to mohlo fungovať.
Asi sa budem opakovať ale dám konkrétny príklad na základe článku. Ak je Selčianky jogurt predávaný do Kauflandu za 0,2 € a následne tam sa predáva za 0,45€ je nie je problém v kvalite ani cene od výrobcu ale v Kauflande. Riešenie. Mať vlastnú predajňu ( alebo štátnu) kde selčianky jogurt bude prednávať za 0,25€ } alebo odkupovať za 0,3€ a predávať za 0,35€
Jeminenko, taku hluposť som napísal , veru, máš pravdu. Patrioti . Ale tak ani byť pacifistom nie je negatívne :-)
Akože nadal si zlý názor ale s tou vlastnou lenivosťou nesúlasím. Je to o ekonomike. Nikto nebude vyrábať so stratou, toto je problém. Niekto vyrába na hranici udržania sa a niekto si kľudne na tom nechutne nabaľuje. Tak klepnime po prstoch úženíkom, ale ich obíďme a zriaďme si vlastné obchody.
Prebytkami by sa mohli kŕmiť ošípané, napr. Ono jasné že vyrábať na to, aby sa to potom vyhadzovalo je blbosť, ale rozumný odchodník po čase vie koľko objednávať, lebo vie koľko je schopný predať.
Veľmi dobrý postreh. Kŕmime si deti sajrajtom.
Zbojská je výborný príklad. Tam robia tuším najlepšie halušky na Svete. Malí príklad ako by to malo fungovať vo veľkom.
Hladný a chudobný človek myslí krátkodobo. Kúpi si lacný šmejd, ktorý sa občas nedá zjesť tak ho vyhodí a celá snaha o ušetrenie je v pr..li. Ale čo keď je to poľské kurča lacné a pachuť sa zamaskuje koreninami. No a ďaľšia vec - zdravotné hľadisko. Čím viacej blata jeme, tým sme viac chorí, o dopade na štátny rozpočet ( zdravotníctvo, odvody) môžeme dlho diskutovať.
Ja by som nešiel cestou znárodňovania majetku. PD tak či tak platia za prenájom smiešne sumy a navyše často v naturáliách. Nemôže sa ale stať, že PD a výrobca potravín majú nejaké naklady o máličko menšie alebo dokonca väščie ako daný výrobok a obchodník si ho predá za raz toľko. Potom treba možno založiť podniky ( družstvá) kde sa bude ponnikať od prvovýroby až po predaj a tým pádom sa nikto cudzí nebude nabaľovať na danom výrobku.
Presne. A nadávať si na slovenské výrobky 100% marže ako je spomínané v článku.
Realitka zrejme nechcela podnikať v poľnohospodárstve. Moja mama, ktorej som zveril svoj dedičský podiel po otcovi má za pozemky cca 2 vrecia zrna ročne. Problém teda nevidím v pozemkoch, ktoré existujúce PD majú s smiešnom prenájme, ale problém vidím v obchodných reťazcoch. Keďže máme ten oné, kapitaliznus, nejde to cestou znárodňovania a prinucovania hypermaketov , skôr vytváraním konmkurencie. Tu je výhodou lacná pracovná sila, ktorá môže čiastočne kompenzovať dotované potraviny zo západu. Chce to len now how a kvalitné riadenia a samozrejme chuť.
Odporúčame