Priberáme, lebo sa vyrába priveľa potravín? A keď sa potom jedlom plytvá, prečo niekto nemá čo jesť?
Starí rodičia mali pri dome hospodárstvo, všetko, čo zvýšilo, išlo zvieratám. Nič sa nevyhodilo. Ak bola napr. fazuľová polievka, domáci sa na tú fazuľu a ostatné ingrediencie narobili tak, že vychlípali všetko.
Dnes? Donesiem z obchodu ingrediencie nasúkam do hrnca a keď papin dosičí čakám, kedy dostanem hlad.
Ak som gazdiná vo vyššom leveli, čo nezjem takoj hneď, zamrazím do mrazničky, vysterilizujem do chladničky alebo vysuším alebo zavarím do špajze...
Koľko ľudí má trpezlivosti ako skromná šetrná pracovitá gazdiná? Máme na zábavu mobil, televízor, počítač, iní čapované pivo či víno...
Čo zvyknem v televízii pozerať Áno šéfe so Zděňkom Polreichom, ani profesionáli nemajú čas ani chuť zvyšujúce sa potraviny zmenežovať uspokujúcim spôsobom. Aj im chýba príručné hospodárstvo čo vysaje neočakávané zvyšky...