Hrozivé varovanie vedcov
Nemusíš sa báť o čokoládu o 30 rokov. Ja sa vôbec nebojím. Určite ešte stále bude! To že sa možno kakaovník nebude pestovať na tom mieste kde dnes, je celkom možné, ale bude sa pestovať inde. Či už sa o 1-2 stupne oteplí, alebo ochladí. Čokoláda je vynikajúca potravina, ktorá je na trhu žiadaná, a ak aj bude žiadaná, ľudia si poradia ako dopestovať kakaové boby. Keď sa obávaš, že o tridsať rokov tu už možno nebudeš, asi máš dosť rokov aby si postrehol, že pestovanie kukurice, za dôb keď si bol chlapec, nik na Liptove nepredpokladal, a dnes?
Asi si pamätáš i veľkú akciu a z toho milióny na "výskum" "Prežijú rok 2000?" Prežili, "vedci" zarobili a odpočet už dnes nikoho nezaujíma. Podobne to dopadne i s kakaovými bobmi. Budú, i keď možno nie zo západnej Afriky, ale z Južnej Ameriky či z iného miesta. Ani kávovník sa už nepestuje iba v domovine....
Globálne oteplenia, ako i doby ľadové, tu boli dávno pred človekom a budú znovu, či tu človek bude alebo nebude, ale dá sa na tom zarobiť.