V určitom zmysle sú gastrolístky OK.
Chybou je,že postupom času bol tento systém deformovaný a niekedy sa úplne míňa svojmu účelu. Malo to byť na stravovanie a zvlášť na konzumáciu teplého jedla počas pracovnej doby. Aká je skutočnosť??
Navyše,od ich zavedenia boli zmenené -zvýšené poplatky pre nákupcu- zamestnávateľa,ale aj zvýšená platba od ich spätného predajcu-reštaurácie.
*
Ad-absurdum. Gastráč -3,00. Rok má cca 250 pracovných dní. Spolu 750 €. Dvaja mladí majú 1.500 €. Teoreticky vynechajme obmedzenie platnosti gastráčov. K tomu rodičia,keď je jeden zamestnaný... Za 2 roky majú spolu 6.000 € v gastráčoch. Čo tak zaplatiť v tej reštaurácii svadobné pohostenie igelitkou gastráčov? Napísal som: ad-absurdum... :-)
*
Systém ako taký je OK. Majiteľom reštaurácií vadí aj zbytočná administratíva a vysoké poplatky,ktoré im ukrajujú zo zisku. Pri platbe hotovosťou má 3 €. Z gastráča má 2,80 a za to isté. Zamestnávateľ si to dáva do nákladov.
Kto zarába? Iba emitent-medzičlánok.