Aké majú tržby z menu?
Najmänšia cena lístka je 3,15€ (zo zákona). Ak zamestnávateľ prispieva viac, tak môže byť lístok v sume 3,50, aj 4€. Takže za menu v hodnote 3,50 dostane reštaurácia od zákazníka papierik v hodnote 3,50€. Z tejto sumy zaplatí DPH 20% - tedy 0,7€.... Zostane mu 2,8€, z čoho musí uvariť obed, zaplatiť energie, prenájom, mzdy atď. ALE keď chce za papierik peniaze, tak naviac musí zaplatiť cca 8% (a viac) z hodnoty lístka - teda ďalších minimálne 0,28€ (zo zákona za gastráče nesmie kupovať tovar v obchode....).
Takže majiteľovi reštauácie z menu v hodnote 3,5 zostane pri platbe gastráčom cca 2,5€, pri platbe v hotovosti cca 2,8 €. Bez gastráčov by paradoxne mohlo menu ZLACNIEŤ. Takže žiaden krach a podobne, skôr naopak.