Získajme vitamín D aj z prírodných zdrojov
Ak by mal človek prijať 50-100 μg vitamínu D (2000-4000 IU) denne z živočíšnych zdrojov, musel by zjesť:
2,7 – 5,5 kg Tresky – obsahuje 18 μg vitamínu D na kg (720 IU/kg),
alebo
0,83 - 1,6 kg Lososa - obsahuje 60 μg vitamínu D na kg (2400 IU/kg),
alebo
33 – 66 vajec - obsahuje 30 μg vitamínu D na kg (1200 IU/kg), tj. jedno 50g vajce 1,5 μg (60 IU),
alebo
416 - 1666 litrov čerstvo nadojeného mlieka (4,5 % tuku) 0.06 μg vitamínu D na liter (2.4 IU/liter).
Jediný reálny živočíšny zdroj vitamínu D je ulovený divoký losos (pochybujem že takého nájdete v našich supermarketoch, aj keď na obale to napísané mať môže):
0,2 – 0,4 kg uloveného divokého lososa - obsahuje 249 μg vitamínu D na kg (9960 IU/kg),
Zdroj: Natural Vitamin D Content in Animal Products, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PM… , dostupné 15.4.2021