Potrebujeme vysokú poľnohospodársku produkciu aby sme sa uživili. Problém je spotreba potravín živočíšneho pôvodu, približne 70% pôdy sa používa na chov dobytka a pestovanie kŕmnych plodín. Pritom sú to energeticky najmenej efektívne potraviny
Čo sa týka nárokov záberu pôdy na vyprodukovanie 1000 kilokalórií potrebujeme:
Hovädzie mäso 119.49 m²
Syr 22.68 m²
Mlieko 14.92 m²
Bravčové mäso 7.26 m²
Hydina 6.61 m²
Vajcia 4.35 m²
Ovsenné vločky 2.9 m²
Hrášok 2.16 m²
Orechy 2.11 m²
Pšenica, raž 1.44 m²
Jablká 1.31 m²
Sója 1.3 m²
Zemiaky 1.2 m²
Koreňová zelenina 0.89 m²
Kukurica 0.65 m²
Zdroj: Poore, J., & Nemecek, T. (2018). Reducing food’s environmental impacts through producers and consumers. Science, 360(6392), 987-992. https://science.sciencemag.org/content/360/6… (dostupné 19.4.2021).