Smrekové monokultúry sú na slovensku prirodzené v 7. vegetačnom stupni, tak ako sú prirodzené monokultúry buka v 4. lvs. Smrek by bol omnoho rozšírenejší, keby ho z nižších polôh nevytlačil konkurenčne silnejší buk.
Smrekové monokultúry sú na slovensku prirodzené v 7. vegetačnom stupni, tak ako sú prirodzené monokultúry buka v 4. lvs. Smrek by bol omnoho rozšírenejší, keby ho z nižších polôh nevytlačil konkurenčne silnejší buk.
Smrekový vegetačný stupeň začína od cca 1250 mnm (http://www.forestportal.sk/les-pre-verejnost…). Pre porovnanie, Hrebienok je vo výške 1285 mnm.
Tam kde víchrica vyválala smrekové monokultúry by mala rásť ,,karpatská zmes" - buk, jedla, smrek.
Predsalen sa niečo na škole naučil - áno, lesníctvo je priemyselné odvetvie produkujúce obnoviteľnú ekologickú surovinu. A pestuje ju omnoho šetrnejšie ako poľnohospodári z ameriky dovezenú kukuricu.
V národných parkoch sú aj hospodárske lesy, kde sa už pár storočí rúbe a pestuje sa smrek v monokultúrach v nižších vegetačných stupňoch ako je mu prirodzené. Ak takýto umelý les podlahne vetru, zničí v ňom namnožený lykožrút aj pralesy v najvyšších stupňoch ochrany, ktoré vetru odolali. V našich podmienkach je katastrofický rozpad smrečín výnimočný a takto sme sa iba pripravili o vzácny genofond horských smrečín.
Veľmi pekne napísané a vysvetlené prečo je potrebné rúbať stromy v mestách, ale nechápem prečo tam takisto nie je napísané prečo je potrebné rúbať stromy v lesoch. Keď si pozriete diskusiu so zástupcom lesov https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/10128/9… tak by ste sa dozvedeli, že ťažba sa bude robiť v kultúrnom lese kedysi človekom vysadenom a nie v ,,prírodnom", o ktorom sa tu píše. Mimochodom, vďaka konzervatívnym slovenským lesníkom máme omnoho vyšší podiel prirodzených lesov na rozdiel od vyspelých lesníckych krajín (Nemecko, Rakúsko, Česko)
Odporúčame