Podľa nariadenia sa uvedenie tohto dátumu nevyžaduje napríklad pri týchto potravinách:
čerstvé ovocie a zelenina vrátane zemiakov, ktoré neboli šúpané, krájané,
pekárske a cukrárske výrobky, ktoré sa bežne spotrebujú do 24 hodín od výroby,
kuchynská soľ,
cukor v pevnom stave,
žuvačky.
Potraviny po dátume minimálne trvanlivosti sa môžu zjesť, ak boli správne skladované a obal nebol poškodený.
Rada: Po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti najprv skontrolujte neporušenosť obalu potraviny a po jej otvorení sa zamerajte na to, či vyzerá a vonia dobre. Až potom sa rozhodnite, či sa potravina dá zjesť alebo nie. Ak sa dá ešte skonzumovať, riaďte sa ďalej pokynmi na výrobku ako napríklad, že po otvorení treba potravinu spotrebovať do troch dní. Otvorené potraviny po dátume minimálnej trvanlivosti už radšej nejedzte.


