ja kopem za potravinárov, v energetike sa nevyznám.
čo sa týka labákov - písal som o labákoch vo výrobných závodoch. Na druhej strane, veterinári nepotrebujú špičkovo vybavené laboratória. Pri úradnej kontrole sa aj tak postupuje podľa normym, ktorú musia dodržiavať aj výrobcovia. Sušiny mliečnych výrobkov sa preto stanovujú butyrometricky, napríklad podľa podľa van Gulíka. na to potrebuješ butyrometer, kyselinu sírovú podľa van Gulika, izoamylakohol, váhy, morský piesok, sušiareň, exikátor a drobný laboratórny riad. Bavíme sa o vybavení v hodnote len pár tisíc eúr a ktoré má veľmi dlhú životnosť. Samotná skúška je lacná.
Podobne mikrobiológia. Mikrobiologické laboratórium je čo sa týka vybavenia neuveriteľne jednoduché laboratórium. Okrem termostatov, autoklávu, vodných lázní a nejakých trepačiek a dávkovačiek a iných drobných pomocníkov a tam nič nie je. Dokonca firmy ponúkajú petriho misky ready-to-use, to znamená, že už tam len vynesieš vzorku.


